Архітектурне бюро Дмитрів Андрія
.
Вівторок
19.03.2024
13:28
Вітаю Вас Гість | RSS

Про відновлення кавярні "Шкоцька"

 

Шкотська. Версія 2.0

27 червня 2013, 14:57Мирослава Іваник

приватний архів сім’ї Герлінде Гранітцер (1930-ті роки)

фото: приватний архів сім’ї Герлінде Гранітцер (1930-ті роки)

До Львова повертається Шкотська кав’ярня

Легендарна «крапка» зуст­річі відомих математиків та фізиків, де у 1930-х роках засідала «математична школа Банаха» і де був вирахуваний його все­світньо відомий «простір», запрацює вже наступного року. Щоправда, тепер її дещо видозмінять — вона буде передусім лобі-рестораном. На верхніх поверхах будівлі через кілька місяців відкриють чотиризірковий готель. Але львово­знавці стверджують: навіть у такому разі відновлення математичної кав’ярні додасть місту шарму.

 

Кав’ярня з великими вікнами

— Я дуже добре па­м’я­таю великі вікна кав’ярні, до самої землі. Наприклад у кафе «Рома», що розташовувалося нав­проти, були менші вікна, — розповідає Герлінде Гранітцер, донька власника Шкотської кав’ярні Едуарда Шанца. У травні жінка вперше за 74 роки приїхала до Львова, щоб  згадати місця, де народилась і провела перші сім років життя. Після початку війни,  1939 року, як і більшість галицьких німців, вона разом з родиною вимушено і поспіхом залишила Львів. Однак спогади про той час і сімейні розповіді зберегла. Зокрема, жінка згадує, що її батько спершу був помічником офіціанта в готелі «Жорж», а після одруження 1929 року взяв в оренду Шкотську кав’ярню, яка була навпроти кав’ярні «Рома». А мешкали власники відомої кав’ярні зовсім неподалік, в одному з будинків на нинішній вулиці Фредра. Можливості відновлення легендарної батькової кав’ярні пані Герлінде щиро тішиться і не заперечує, що, можливо, колись приїде подивитися на неї.

За словами начальника управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, коли в ратуші дізналися, що будинок викупив інве   стор і хоче зробити там готель, намагалися переконати, що кав’ярню таки треба відновити. Проектанти, які працюють над реконструкцією будівлі, стверджують, що дослухалися до порад: на місці колишньої кав’ярні роблять ресторан і навіть зберігають стару «шкотську» назву. Водночас, хто є загадковим інвестором, якому належить нині будинок, розповідати не захотіли. 

— Будинок був в аварійному стані, зараз його повністю реконструюють. Там буде чотиризірковий готель. Історично це був дохідний будинок, тобто будинок, у якому здавали квартири в оренду. На першому поверсі відновимо Шкотську кав’ярню, — розповіла «Газеті» Євгенія Дмитрів, одна з авторів проекту реконструкції будинку та дизайну інтер’єрів на просп. Шевченка, 27.

Проектанти зізнаються, що про відновлення легко говорити, однак на ділі не все так просто, адже фотографій та описів інтер’єру збереглося небагато. 






Приватний архів сім’ї  Герлінде Гранітцер (1930-ті роки)
— Є лише письмові згадки й чорно-біле фото. Все, що вдалося з’ясувати, ми намагатимемося відновити. Зокрема, йдеться про дерев’яні панелі, які були частиною інтер’єру. Окрім цього, відновлюватимемо історичний вигляд усієї столярки. У роботі використовуємо природні матеріали, як це було раніше: мармур, дерево, натуральний камінь, — зазначила пані Дмитрів. 

За її словами, наразі відновлять не весь перший поверх а лише частину. Тож поки що це буде невеликий ресторан здебільшого для пот­реб готелю. Але згодом, коли з приміщення з’їде банк, ресторан повністю займатиме перший поверх. В інтер’єрі також обіцяють зробити «математичний» акцент, щоб прив’язати до історії цього місця.

Під іменем Банаха

За словами викладача математики нью-йоркського коледжу, колишнього львів’янина Олега Музичина, коли він розповідає колегам про Львів, одне з перших, про що згадує, — це Шкотська кав’ярня й посиденьки там Банаха. «Для них це великою мірою новина, вони щиро дивуються. Усі дуже добре знають Банаха, його досягнення, але дуже мало людей пов’язують його життя та діяльність зі Львовом. Однак після такої «математичної» асоціації всі точно запам’ятовують місто, воно перестає для них бути невідомою крапкою на карті Європи», — каже Олег Музичин

Львівський екскурсовод Іванка Гонак розповідає: Львів цікавий для туристів тим, що багато будівель зберігають своє історичне призначення. Тут лікарні є лікарнями, а школи — школами. Тож вона переконана, що відновлення Шкотської кав’ярні туристи сприймуть позитивно. 

— Кав’ярня була фактично центром математичної школи Банаха. Це було надзвичайне місце. І є цікава історія. Банах був дуже компанійським. Спершу він ходив у кав’ярню «Рома» (нині це кафе «Академічне»), але коли власник цього кафе відмовив математику у кредиті, Банах разом із друзями перейшов у кав’ярню навпроти, тобто у Шкотську. Ось так він колоритно помстився, — розповідає Іванка Гонак. — Дуже багато своїх роздумів члени математичної школи записували відразу ж у кав’ярні, чи то на столах, чи на серветках. Зрештою офіціанти почали видавати їм спеціальну книгу для записів. За іншою версією, цю книгу купила дружина Банаха. Зошит називався «Шкотська книга», її вели з початку 1930-х і до 1941 року. Оригінал нині зберігають у Товаристві імені Банаха в Польщі. Сучасна математика без Банаха неможлива, тож відновлення цієї кав’ярні — це відновлення історичної пам’яті Львова. Головне, щоб не зробили так, як із цукернею Залевських, адже там зараз банальний фаст-фуд, і це аж ніяк не відтворення духу міста.

 

Проектні креслення: Архітектурне бюро "Арх тех" (3)

 


В рубриці "Наші імена".
І щодо конкурсу "Простір дизайну 2009".
А також в статті про дружню фірму.
Були також фотографії про тусовку архітекторів на виїздному семінарі в Карпатах, але це вже купуйте журнал.




Нехай Вас переповнює гордість за місто Львів, де є такі приватні будинки.
Наша розробка - реконструкція і перебудова будинку, прибудови (басейн, гаражі, тощо), розробка генплану ділянки, огорожа... Все те, що стосується архітектурно-будівельної частини та інженерії.
Дизайн та виконання всіх меблів - приватна заслуга самого власника та його фірми "Декор-сервіс".
Власне про них і стаття. Але для гордості за Львів ознайомлюємо і Вас.








Стаття про будинок Ощадбанку у Львові по вул. Січових Стрільців. Шикарний будинок, збудований власне під банк - з усіма сховищами, сейфами... Реконструйовували після  радянських  переробок. Знайшли  у стінах чудові колони - чавунні, литті. Автентичні, несучі - див. на фото. Вичухали -супер. Про двері в сховища і сейфи мовчу - сама навідь не фотографувала - не можна. Але повірте на слово - витвір мистецтва та інженерії.


Наші об'єкти
Форма входу
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz